Cilt kuruluğu genellikle derinin üst tabakasında nem kaybı nedeni ile oluşur. Ciltteki kuruluk aşırı diyebileceğimiz bir boyuta ise bu kuruluk, egzama denilen diğer bir cilt problemine işaret ediyor olabilir ayrıca diyabet, tiroid sorunları veya kötü beslenme gibi başka problemlerle de ilgili olabilir. Kuru cilt vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Cilt kuruluğunda cildiniz sertleşir, ayrıca ciltte pul pul olma, soyulma, ağrı, kaşınma, çatlama gibi belirtiler görülebilir. Kuru cilt çatladığında mikroplar da kolayca deriden içeri sızar. Erkek ve kadınlara göre yaşlılarda görünme oranı daha yüksektir.
Cilt kuruluğu neden olur?
Sıcaklık: Kışın ısınmak için kullanılan sobalar, kaloriferler, şömineler ve çeşitli ısıtıcılar ortamın nemini azaltarak deriyi kurutur.
Hava şartları: Cildimiz en çok kışın kuruyor. Kışın hem ısı hem de nem miktarı düşmektedir. Cilt soğuğa maruz kaldığında, deri altındaki damarlar daralır ve içlerinden geçen kan miktarı da azalır. Böylece hem cildin beslenmesi azalır hem de cilt altındaki yağ bezlerinin çalışması yavaşlar. Bu durumda cilt hassaslaşır, kurur ve cilt üzerinde çatlamalar meydana gelir.
Sıcak banyo: Uzun süreli sıcak banyo yapmakta cildi kurutur.
Klorlu havuzda yüzme: Artık kışın da kapalı havuzlarda yüzme yaygınlaşmıştır. Özellikle bol klorlu havuzlarda yüzdükten sonra ciltte kuruma olur.
Sabun ve şampuanlar: Kullandığımız sabun ve şampuanlar cildin nemini alır. Saçlarımızı yıkarken kullanılan şampuanlar da saç derisini kurutur.
Cilt kuruluğunu önlemek için neler yapmalı?
– Suyun altında zaman geçirdikten sonra cildiniz henüz kurumadan nemlendirici bir ürün kullanın.
– Badem yağı kullanmayı düşünün. Bu doğal içerik kuru cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılıyor.
– Bol bol su için.
– Çok sıcak suyla yıkanmamaya dikkat edin..
– Cildinizin kurumasına neden olacak şampuan ve sabunlardan uzak durun.
– A, C ve E vitamini almaya özen gösterin.