Türk mutfağının gururu kuru fasulye, sofralarda pirinç pilavı ve cacıkla bir araya gelerek keyifli bir yemek deneyimi sunar. Her mevsimde sıklıkla tercih edilen kuru fasulyenin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır.
Ancak, bazı kişiler için kuru fasulye tüketiminden sonra ortaya çıkan gaz ve şişkinlik rahatsız edici olabilir. Ancak, bilinmesi gereken bir gerçek var: Doğru pişirildiğinde kuru fasulye gaz yapmaz!
Kuru fasulye gibi diğer baklagillerde, sindirilemeyen oligosakkarit molekülleri bulunur. Bu moleküller, sindirim sistemi tarafından tam olarak sindirilemez ve bağırsaklarda bulunan bakteriler tarafından parçalanırken gaz oluşumuna neden olur. Sonuç olarak, bağırsaklarda fermantasyon gerçekleşir ve gaz üretilir.
Gaz yüzünden kuru fasulyeden uzak duruyorsanız bu beş yöntemi deneyin…
İşte kuru fasulyenin gaz yapmasını önlemek için pratik yöntemler:
- Kimyon: Kuru fasulyeyi haşlarken, içine bir çay kaşığı kadar kimyon eklemek gaz sıkışmasını engeller ve mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
- Kekik: Alternatif olarak, kimyon yerine kekik ekleyerek de fasulyenin gazını alabilirsiniz.
- Köpük: Kuru fasulyeyi haşlamadan önce mutlaka bir gece önceden ıslatın. Islattığınız suyu yenileyin ve haşlama esnasında suyun üzerinde biriken köpükleri temizleyin. Ara sıra tencereyi kontrol ederek biriken köpükleri alıp atmak, gaz oluşumunu önleyecektir.
- Karbonat: Kuru fasulyenin gazını almak için kullanılan bir başka yöntem de karbonattır. Ancak, karbonatın fasulyedeki vitamin ve mineralleri öldürme riski olduğu için diğer yöntemleri denemeyi tercih edebilirsiniz.
- Patates: Kuru fasulyenin gazını almanın bir başka yolu da çiğ patates kullanmaktır. Fasulyeyi pişirirken, içine dörde bölünmüş çiğ patates atarak gazdan kurtulabilirsiniz. Pişirme işlemi tamamlandığında patatesleri tencereden çıkarıp atmanız önemlidir, aksi halde daha fazla gaz oluşabilir.