Koronavirüs geçiren bireylerde sonradan başka hastalıklar kendini göstermeye başlayabiliyor. Sıkça rastlanan beyin sisine ek olarak kalp tutunmasına bağlı gelişen ani ataklar gelişebiliyor.
Doç. Dr. Ersin Sarıçam, Kovid-19 salgınının ana tutulum hedefinin akciğerler olduğunu açıkladı. Sarıçam, iyileşmiş hastaların orta döneminde hedef organ olarak kalp tutulumu görüldüğünün altını çizdi. Sarıçam, enfeksiyonu atlattığı halde çarpıntı atakları, çabuk yorulma şikayetleri olan pek çok hastanın çoğu kez şikâyetlerinin psikolojik olduğu şeklinde düşünülse de, aslında bu şikayetlerin kalp tutulum bulgularının habercisi olduğunu vurguladı.
Ani ölümlere dikkat
Ayrıca, Doç. Dr. Sarıçam uluslararası bir dergide yayımlanan göre Kovid-19 sonrası dönemde çarpıntı, yorgunluk ve çabuk yorulma gibi şikayetleri olan hastaların kalp MR ve PET incelemelerinde virüsün etkisiyle kalp kasının bazı bölgelerinde hücrelerin hasar görmediği ancak inaktif kaldığını ifade etti. Sarıçam, bu bölgesel inaktivite alanları nedeniyle hastalarda çarpıntı ve yorgunluk oluştuğunu bu durumun da ani ölümlere ve ileri dönemde kalp yetmezliği yönünden tehlikeli olabileceğini düşünüldüğünü söyledi.
Aspirin kullanmayı ihmal etmeyin
Doç. Dr. Sarıçam, yine bu hastalarda damar iç yüzeyini döşeyen endotel denen hücrelerdeki pıhtılaşmayı önleyen önemli bir madde olan nitrik oksit (NO) seviyelerinin düşük olduğunu saptadıklarını açıkladı. Bu düşüşün pıhtı ve emboli olaylarının mekanizmasını açıkladığı düşünülmekte olduğunun, bu yüzden de Kovid-19 sonrası hastalarının aspirin kullanımının önem arz ettiğini vurguladı. Sarıçam, araştırmalarına göre bu düşme sürecinin en az 6 hafta sürdüğünü belirtti.
Doç. Dr. Sarıçam, Kovid-19 sonrası ı çarpıntı ve eforla gelen yorgunluk şikayetleri olan kişilerin mutlaka kardiyoloji uzmanına muayene olmasını, kalp tutulumunun şüpheleri varsa mutlaka ilgili kan testleri ile beraber gerekirse görüntüleme işlemlerinin yapılmasının önemini hatırlatarak sözlerini noktaladı.