Haber Başlığı

Yeni doğan bir bebeğin ihtiyaç duyduğu tek besin anne sütüdür. Özellikle doğum sonra 4-5 gün boyunca anne tarafından bebeğe verilen kolostrum sütü diğer bir simiyle ağız sütü bebek için oldukça faydalıdır ve bebeğe bağışıklık kazandırır. Normalde gelen sütten farklı bir formüldür ve rengi daha sarımsıdır. Bileşiminde yüksek oranda protein ve bağışıklık kazandıran immünoglobulin içerir. Laktoz ve süt yağı normal süte göre daha düşüktür. Kolostrumun en önemli özelliği bebeğin henüz gelişmemiş olan bağırsak florasını desteklemektedir.

EK GIDAYA NE ZAMAN GEÇİLMELİ?

Bebeklerinizin ek gıdaya geçmesi için ideal süre 6 aydır ve daha öncesinde ek gıdaya geçmek için acele etmememiz gerekir. Bebekler genelde 6 aydan önce verilen ek gıdaları ağızlarından çıkarma ve itme eğilimi gösterirler ve buda bebeklerin henüz hazır olmadığını anlamamızı sağlar. Bu aşamada yiyecekleri ağzın ön kısmından arkaya taşımak için yeterli kas koordinasyonuna sahip değildirler. Bebeklerin ek gıdaya hazır olduklarını anlamamız için bazı ipuçları vardır. Onlardan bazıları;

  1. Yiyecekleri dil ile itme refleksinin ortadan kalkar,
  2. Baş kontrolünün iyi olması, yani bebeğin başını sabit tutabilir,
  3. Diğer insanların yedikleriyle ilgilenir,
  4. Ellerini veya oyuncaklarını ağzına sokar
EK GIDA OLARAK NELER VERİLEBİLİR?

Bebekler 6. aydan itibaren ek gıdaya başlayabilir. Ek gıdaya haşlanmış havuç, brokoli, elma, muz, patates, armut gibi mevsimine uygun meyve ve sebzeler ya da yoğurt verilebilir. Bebekler bu sürece alıştığında ilerleyen dönemlerde ise haşlanmış sebzelerden çorba yapılarak yedirilebilir.