İlişkilerde yaptığınız hatalar sizi çıkmaza sokabilir. Hatta ilişkinin sonu genellikle bu yanlışlar yüzünden hüsranla bitebilir. İlişkinizde dikkat etmeniz gereken hatta genellikle hemen hemen herkesin yaptığı belli başlı hatalar var. Peki bu hatalar neler mi?
Farklılıkları kabul etmemekHepimizin ilişki yaşayış biçimi farklı. Düşünceleri farklı. Ama bunları göz ardı edip ilişkiye başlıyoruz. Sonrada karşımızdaki kişi bu kalıplara uymadığında bir eksiklik varmış gibi hissedebiliyoruz. Ya da ilişkinin yürümesi için kendimizi de olduğumuzdan farklı göstermemiz gerektiğini düşünebiliyoruz. İdeal erkeği/kadını sevmek kolaydır, peki karşınızdaki kişiyi sevmek de öyle kolay mı? Farklılıkları anlamaya çalışmak, karşımızdakini kalıplarımıza sokmadan olduğu gibi sevmenin bir yolunu bulmak, hem onu hem kendimizi tüm otantikliğimizle kabul etmek “ben”den “biz” olmaya doğru giden yolu açar.
Hataların sorumluluğunu almamakİlişkide yolunda gitmeyen bir şey olduğunda faturayı hızlıca karşı tarafa kesmek, içinde bulunulan durumun sorumluluğunu almamak, sürekli partnerinizi suçlamak ilişkinin onarılması zor yaralar almasına neden olur. “Sorun bende değil” demek bir çözüm arayışında olduğunuzu göstermez. Aynı sorunlar defalarca yaşanıyorsa partnerinizi suçlayarak onu karşınıza almak yerine yan yana gelip sorunu nasıl çözebileceğiniz üzerine beraberce düşünebilirsiniz. Böylece zamanınızı ve enerjinizi birbirinizi suçlamaya değil gerçek sorunları aşmaya harcayabilirsiniz.
Beraber yapmaktan hoşlandığınız etkinliklerin bir listesini yaparak her hafta bunları gerçekleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu süre boyunca kendinizi yaptığınız şeye adamaya çalışın. Karşınızdaki kişiye özenle yaklaştığınız, ona değer verip farklı hallerini anlamaya ve ilişkinizi beslemeye çalıştığınız bu zamanlarda dikkat dağıtıcıları bir kenara bırakın. Bir gözünüz telefondayken sohbet etmeyin. Bu zamanları diğer planlarınızdan daha öncelikli bir yere koyun.
Takdir etmeyi bilmemekKüçümseme, alay etme, yapıcı olmayan eleştiriler partnerinize sürekli “beğenilmediği” mesajını verir. Oysa beğenilmek bizim en temel mutluluk kaynaklarımızdan biridir. Karşımızdaki kişinin deneyimlerini merak etmek, ilgi göstermek, yeteneklerini övmek, başarılarını takdir etmek, hayranlığımızı farklı şekillerde göstermenin yolunu aramak ilişkide güven ve sevgiyi derinleştirir.
Sınırları koruyamamak“Ben kimim?” sorusunu kendimize pek fazla sormayız. Ama bu soruyu sormaktan ve cevabını aramaktan kaçınırsak hayatımız başkalarının istekleri ve ihtiyaçlarına göre şekillenir kolayca. Hem kendi sınırlarımızı korumak hem de karşı tarafın sınırlarına saygı göstermek için kendimizi tanımak, duygu ve ihtiyaçlarımızın farkında olmak çok önemli.
İletişimde kopukluklar yaratmakKonu ne kadar can acıtıcı olursa olsun ilişkide her şey konuşulabilir. Şiddetsiz iletişim yöntemlerini kullanmak ilişkide kendinizi doğru ifade etmenizi ve karşınızdakini anlayabilmenizi kolaylaştırır. Konuşmayı kesmek, yargılamak, içe kapanmak, dinlememek çiftler arasındaki bağlantıyı keser, yanlış anlaşılmaları artırır ve sorun çözme olasılığını ortadan kaldırır. Karşınızdakinin aklınızdan geçenleri okumasını beklemeyin, açık olun ve diyalog kurun. Birbirinize uzlaşmacı, empatik ve şefkatli yaklaşmak çatışmaları çözümlemenizi kolaylaştırır.