Hayvanlar da insanlar gibi geçmişten günümüze değişmiş, adaptasyon sağlamışlardır ve günümüzde olduğu gibi geçmişte de insanlar, hayvanların dostluğuna ihtiyaç duymuştur.
Günümüzde, kalabalık yerine evcil hayvan tercih etme oranı epey fazladır. Ayrıca tek çocuklu ailelerin, çocuklarına arkadaş olarak evcil hayvan sahiplenmesi de yaygındır. Ayrıca insanın merhamet duygusunu ve yardım etme isteğini desteklediği için de bu insanlar evcil hayvan sahiplenmektedir.
Bunun yanı sıra, sosyallik ihtiyacını gidermek için de insanların hayvan sahiplendiği tespit edilmiştir. Uzman psikologların yaptığı araştırmalar sonucunda ise evcil hayvanların sağlığa olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
Evcil hayvan sahibi olmanın psikolojik yararları:
- Yalnızlığı azaltır.
- Depresyonu azaltır.
- Empati yeteneği gelişir. İnsanlar, hayvanlarla, sözlü iletişim kurmadan anlaşır. Hayvanın hareketlerinden ne istediği, neye ihtiyaç olduğunu anlamaya başlar. Bu da empati yeteneğini geliştirir.
- Bağ kurma yetisi gelişir. Özellikle çocuklar için başka bir canlıya değer vermeyi öğretmede oldukça etkilidir.
- Kaygı ve stres bozukluklarını giderir. Araştırmalar, hayvanları okşamanın bile stres ve kaygıyı azalttığını tespit etmişlerdir. Bu eylem, oksitosin hormonunu etkiler. Oksitosin hormonu, başkalarıyla empati kurmaya, güvenmeye ve pozitif ilişkiler kurmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bu hormon rahatlamaya da yardımcı olduğundan, kaygı ve stresin azalmasına da sebep olur.
- Sosyalliği arttırır. Evcil hayvan olarak köpek beslemek, köpeğin hareket ihtiyacı yüzünden sahibinin de aktivitelerini arttırmaktadır.
Eğitimli hayvanlar, bireylerin duygusal ve fiziksel sağlıklarını desteklemek amaçlı terapilerine destek olarak dahil edilmektedir. Çoğunlukla köpekler bu tedavide kullanılır ama atlar, tavşanlar, kuşlar da dahil edilebilirler. Ülkemizde bu tür terapi henüz kullanılmasa da sıcak bakılmaktadır.
Ayrıca duygusal dönemlerde bize sevimlilik yapan ve yanımızda olduklarını hissettiren hayvanlarımız, zaman zaman biz fark etmeden terapistimiz olabilirler!